Ασύρματα Δίκτυα

Η εταιρεία Αποστολάς Ταμειακά Συστήματα παρέχει όλες τις απαραίτητες τεχνικές υπηρεσίες που εστιάζουν στην μελέτη, σχεδίαση, εγκατάσταση και συντήρηση δικτυακών υποδομών για την αξιόπιστη υποστήριξη ασύρματης πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων για οποιαδήποτε επιχείρηση.

Η ασύρματη πρόσβαση τερματικών υπολογιστών σε ένα δίκτυο δεδομένων αποτελεί πλέον ανάγκη για οποιαδήποτε επιχείρηση (ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης, συνεδριακά κέντρα, μαρίνες, κλπ). Δεν είναι πλέον απαραίτητο να υπάρχει καλωδίωση προς το τερματικό ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι χρήστες που διαχειρίζονται τις τερματικές συσκευές (laptops, smartphones, tablets κλπ) τους μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο καθώς μετακινούνται.

Η εξέλιξη των ασύρματων δίκτυων τα τελευταία χρόνια είναι ταχεία. Οι μηχανικοί της εταιρείας μας γνωρίζουν καλά την σημερινή τεχνολογία των ασύρματων δικτύων αλλά και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τα μελλοντικά.

Πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε μια εγκατάσταση ασύρματου δικτύου στην επιχείρηση σας, πρέπει να γνωρίζετε κάποια θέματα σχετικά με τις δυνατότητες. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα σχετικά με την ασύρματη δικτύωση είναι η ευελιξία. Δεν χρειάζονται καλωδιώσεις για την διασύνδεση των δικτυακών συσκευών, οπότε το ασύρματο δίκτυο δίνει την δυνατότητα μετακίνησης του τερματικού παραμένοντας συνδεδεμένο. Επιπλέον η απαιτούμενη υποδομή είναι ευκολότερο να εγκατασταθεί για ένα ασύρματο δίκτυο παρά για ένα ενσύρματο.

Τα μειονεκτήματα του ασύρματου δικτύου είναι λιγότερο αντιληπτά. Η ασφάλεια μπορεί να είναι ένα πρόβλημα εκτός αν ληφθούν τα κατάλληλα αντίμετρα. Επιπλέον ένα ασύρματο δίκτυο μπορεί να έχει παρεμβολές από άλλες συσκευές. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες και τους περιορισμούς σε κάθε περίπτωση οι μηχανικοί μας επιλέγουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και την σωστή αρχιτεκτονική δικτύου.

Ασφάλεια Ασύρματων Δικτύων (Wireless Security)

Η ασφάλεια των ασύρματων δικτύων δεδομένων αποτελεί πρωτέυων μέλημα για τους μηχανικούς δικτύων. Η ταχεία ανάπτυξη των ασύρματων δικτύων σε κατοικημένες και βιομηχανικές αγορές οδήγησαν στην χρήση του wifi για ποικίλες εφαρμογές, περιλαμβάνοντας την αποστολή ιδιωτικών πληροφοριών. Η ανάγκη για ιδιωτικότητα ήταν η ώθηση για την ανάπτυξη νέων wirelesss πρωτοκόλλων όπως το IEEE 802.11i, και συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε τα ασύρματα δίκτυα να γίνουν ακόμα πιο ασφαλής τεχνολογία.

Ταχύτητα (Wireless Speed)

Το πρωτόκολλο 802.11g ακόμα χρησιμοποιείται ως wireless πρώτυπο. To 802.11n ήδη έχει διαδοθεί και ισχυρίζεται ότι προσφέρει ταχύτητες 54Mbps. Επίσης το νέο standard 802.11ac έχει αρχίσει να υποστηρίζεται σε διάφορες συσκευές και προσφέρει ταχύτητα έως 540Mbit. Με το πρωτόκολλο 802.11n μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση πραγματικού throughput είναι περίπου στα 25Mbps και η ταχύτητα μπορεί να πέσει ακόμα περισσότερο αν τα WPA ή WEP είναι ενεργοποιημένα, αν οι συσκευές βρίσκονται μακρυά απο τα access points, ή αν υπάρχουν συσκευές 802.11b στο δίκτυο. Παρ'όλα αυτα η σύνδεση παραμένει πολύ πιο γρήγορη απο μια τυπική σύνδεση ADSL. Μπορεί μια τέτοια ταχύτητα ασύρματης σύνδεσης να είναι αρκετή για εφαρμογές μικρού γραφείου ή σπιτιού αλλά να δημιουργεί προβλήματα σε ένα μεγαλύτερο εταιρικό δίκτυο ή σε μια ξενοδοχειακή μονάδα που προσφέρει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ασύρματου τοπικού δικτύου.

Παράγοντες Περιβάλλοντος

Το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει το ασύρματο δίκτυο και το ασύρματο δίκτυο μπορεί να επηρεάσει ηλεκτρονικές συσκευές που βρίσκονται στην εμβέλεια του. Πρέπει να γίνει μελέτη στον χώρο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το ασύρματο δίκτυο. Επίσης το πρωτόκολλο 802.11n λειτουργεί στην βέλτιστη ταχύτητα του σε "καθαρό" περιβάλλον χωρίς παρεμβολές απο παλιότερες συσκευές 802.11b/g.

Εμπόδια στο ασύρματο δίκτυο

Η μέγιστη εμβέλεια ενός ασύρματου δικτύου δεδομένων που δίνεται ώς προδιαγραφές σε διάφορες συσκευές αποτελεί μέτρηση σε ανοιχτό χώρο και ιδανικές συνθήκες. Στις πραγματικές εφαρμογές όμως, οι τοίχοι, τα γραφεία και άλλες μεγάλες κατασκευές αποτελούν εμπόδιο στην ασύρματη επικοινωνία. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μειώσουν επιπλέον την ταχύτητα αποστολής και λήψης των δεδομένων μέσω του ασύρματου δικτύου.

Κάποιες κατασκευές αποτελούν εμπόδια στην ασύρματη μετάδοση. Για παράδειγμα, οι πέτρινοι τοίχοι, τούβλα ή βαριές επικαλύψεις απο γύψο, ιστορικά κτίρια αποτελούν εμπόδιο στην ασύρματη επικοινωνία. Γιαυτό τον λόγο, η ασύρματη εγκατάσταση σε ένα παλιό κτίριο μπορεί να απαιτεί περισσότερα access points συγκριτικά με ένα πιο σύγχρονο κτίριο. Ωστόσο για ένα ιστορικό κτίριο είναι ιδανική μια ασύρματη εγκατάσταση όπου αποφεύγεται η χρήση καλωδίωσης.

Η χρήση νέως τεχνολογιών ασύρματης δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν σε δύσκολες κατασκευές. Το πρωτόκολλο 802.11n προσφέρει πολύ καλύτερη range απο τα παλιότερα πρωτόκολλα αλλά μπορεί να είναι και άχρηστο σε λάθος αρχιτεκτονική δικτύου. Οι mesh τοπολογίες δικτύων μπορούν να βοηθήσουν σε δύσκολα κτίρια επιτρέπωντας στα δεδομένα να περάσουν απο ασύρματο router σε ασύρματο router μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Παρεμβολές από ή προς άλλες ηλεκτρονικές συσκευές

Η συχνότητα 2.4GHz χρησιμοποιείται από τα πρωτόκολλα 802.11b, 802.11g, 802.11n και αλλά απο άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Επομένως οι παρεμβολές από άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στην συχνότητα 2.4GHz αποτελεί πρόβλημα στην ασύρματη δικτύωση ιδιαίτερα στο αστικό περιβάλλον και σε κτίρια με διαμερίσματα.

Οι πιο κοινές συσκευές που μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές στο ασύρματο δίκτυο ή το ασύρματο δίκτυο να προκαλέσει παρεμβολές σε εκείνες και να επηράσει την ομαλή τους λειτουργία, είναι οι εξής:

  • Monitors παρακολούθησης μωρών (baby monitors).
  • Συστήματα χειρισμού γκαράζ.
  • Ασύρματα τηλέφωνα.
  • Φούρνοι μικροκυμάτων.
  • Πομποί A/V.
  • XM ακτινοβολία (XM radio).
  • Λάμπες οικονομίας.
  • Άλλα ασύρματα δίκτυα που βρίσκονται στην ίδια εμβέλεια.
  • Ιατρικός εξοπλισμός.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές πληροφορίες για ασύρματα δίκτυα που οι μηχανικοί της εταιρείας ΑΠΟΣΤΟΛΑΣ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ γνωρίζουν πολύ καλά. Αυτόι θα επιλέξουν την κατάλληλη αρχιτεκτονική δικτύου για την δική σας επιχείρηση ώστε το αποτέλεσμα να προσφέρει την σωστή υπηρεσία προς τον τελικό χρήστη. Οι μηχανικοί δικτύων της εταιρείας έχουν την εμπειρία αλλά και το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο για να προσφέρουν το βέλτιστο αποτέλεσμα μέσα απο μια μελέτη για το δικό σας δίκτυο.

Ετικέτες: Τεχνική Υποστήριξη, Αποστολάς, Ρόδος, Δίκτυα, Cisco, mikrotik, Ubiquiti, Wifi, Internet, Wireless networks, Ασύρματα δίκτυα